آشنایی با تفاوت گرمایش با گاز و برق این امکان را به شما میدهد تا بتوانید منبع انرژی مناسبی را برای سیستم گرمایشی ساختمان مورد نظر خود انتخاب کنید و به این ترتیب به راحتی گرمای مورد نیاز ساختمان خود را تامین نمایید. تامین گرمایش مناسب در محیطهای تجاری و صنعتی و همچنین ساختمانهای مسکونی اهمیت بسیاری دارد. با تامین گرمایش مناسب میتوانید آسایش و رفاه افراد حاضر در ساختمان را فراهم نمایید. پرکاربردترین سیستمهای گرمایشی با سوخت گاز یا انرژی برق کار میکنند. کدام از این سیستمهای گرمایشی دارای خصوصیتهای منحصر به فرد خود هستند و مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند. در این نوشته به بررسی تفاوت گرمایش با گاز و برق از جنبههای مختلف و مقایسه هیترهای گازی و برقی خواهیم پرداخت. اگر میخواهید قبل از انتخاب سیستم گرمایشی با تفاوت گرمایش با گاز و برق آشنایی کافی پیدا کنید، این مطلب را دنبال نمایید.
تفاوت گرمایش با گاز و برق
باید به این نکته توجه داشته باشید که تامین گرمایش به خصوص در ساختمانهای بزرگ میتواند هزینه زیادی در پی داشته باشد. بنابراین مهم است که سیستم گرمایشی را انتخاب کنید که به کارگیری آن مقرون به صرفه بوده و انرژی کمی مصرف کند. توجه به این مورد، به ویژه در ساختمانهای تجاری و صنعتی که دارای مساحت بزرگ و سقف بلند هستند و فرایند گرمایش آنها هزینه بر است، اهمیت بیشتری پیدا میکند. بنابراین یکی از نکاتی که در مورد تفاوت گرمایش با گاز و برق باید به آن توجه کنید هزینه به کارگیری هر کدام از آنها در ساختمان مورد نظر شما است.
بسیاری از کاربران برای تامین گرمایش از سوخت گاز طبیعی، گاز مایع LPG، نفت و انرژی برق برای تامین گرمایش استفاده میکنند. باید گفت که سیستمهای مبتنی بر گاز و سیستمهای LPG و نفتی برای سوزاندن سوخت و گرم کردن آب، به دیگ بخار متکی هستند. آب گرم شده از طریق رادیاتورها یا لولههای نصب شده زیر کف در سیستمهای گرمایش از کف گردش داده میشود تا ساختمان را گرم کند. با گرم شدن کف ساختمان یا رادیاتورها، هوای اتاق نیز از طریق انتقال گرما به صورت فرایند همرفت گرم میشود.
دیگ بخار گازی
یکی از موارد در مورد تفاوت گرمایش با گاز و برق این است که در سیستمهای گرمایشی برقی تنوع بیشتری وجود دارد. بیشتر سیستمهای جدید و مدرن گازی از دیگ بخار مرکزی استفاده میکنند و از آنها با عنوان سیستم گرمایشی مرکزی یاد میشود، در حالی که سیستمهای برقی اغلب به طور سنتی به لوازم گرمایشی جداگانه در هر اتاق متکی هستند. به عنوان مثال سیستم گرمایشی برقی میتواند یک فن پلاگین یا بخاری برقی میلهای باشد.
استفاده از انواع بخاری یا هیتر در ساختمانهای مختلف برای تامین گرمایش کاربردهای فراوانی دارد. با توجه به شرایط ساختمان و سلیقه شخصی، کاربران میتوانند هر کدام از بخاریهای گازی یا برقی را برای تامین گرمایش ساختمان مورد نظر خود انتخاب نمایند. در این قسمت به بررسی تفاوت گرمایش با گاز و برق در بخاریها و مزیتها و معایب بخاریهای گازی و برقی خواهیم پرداخت.
گرمایش با برق
در مورد مزیتهای به کارگیری بخاریهای گازی باید گفت که این سیستمهای گرمایشی معمولاً گرمای بیشتری را تولید میکنند. همچنین به دلیل ارزان بودن سوخت گاز، به کارگیری بخاریها و اجاقهای گازی معمولاً مقرون به صرفهتر بوده و سیستمهای گرمایشی گازی هزینه به کارگیری کمتری خواهند داشت. با این حال در صورت به کارگیری بخاریهای گازی باید در نظر بگیرید که هزینه نصب آنها بیشتر از هزینه نصب بخاریهای برقی خواهد بود. در صورتی که میخواهید از بخاری گازی برای تامین گرمایش ساختمان مورد نظر خود استفاده کنید، لازم است که از یک فرد متخصص که تجربه و دانش کافی در این زمینه دارد بخواهید که سیستم گرمایشی گازی شما را با رعایت نکات ایمنی نصب کند. در طول مدت زمان به کارگیری اجاقها و بخاریهای گازی نیز باید در فواصل زمانی منظم نسبت به سرویس دهی آنها اقدام نمایید و نکات مهم در مورد نحوه صحیح به کارگیری و استفاده از آنها را رعایت کنید. همچنین باید به صورت منظم ایمنی بخاری گازی را مورد بررسی قرار دهید و مطمئن شوید که گازهای سمی و خطرناک مانند گاز دی اکسید کربن وارد فضای داخلی ساختمان نشوند. چرا که استنشاق این گازها میتواند بسیار خطرناک بوده و باعث مسمومیت و حتی مرگ گردد.
در مورد ویژگیهای مثبت بخاریهای برقی باید گفت که این سیستمهای گرمایشی اغلب نحوه نصب بسیار راحتی دارند. در بسیاری از موارد کاربران میتوانند با متصل کردن بخاری برقی به پریز برق و فشردن دکمه پاور به راحتی از بخاری برقی استفاده کنند. بنابراین علاوه بر نحوه نصب آسان و ارزان، بخاریهای برقی شیوه به کارگیری آسانی نیز دارند. همچنین به دلیل عدم سوزاندن اکسیژن هوا و عدم تولید گازهای سمی، به کارگیری بخاریهای برقی در مقایسه با بخاریهای گازی ایمنی بیشتری دارد. البته باید به این نکته توجه کرد که در صورت به کارگیری بخاری برقی نیز باید نکات و دستورالعملهای ایمنی به کارگیری آن را رعایت کنید.
یکی دیگر از مزیتهای بخاریهای برقی این است که این سیستمهای گرمایشی معمولاً قیمت خرید پایینتری دارند و کاربران میتوانند با هزینه کمتری این نوع بخاریها را تهیه کنند.
با وجود داشتن نکات مثبت زیاد، بخاریهای برقی نیز دارای معایب مخصوص به خود هستند. با اینکه به طور کلی بازده بخاریهای برقی زیاد است و این نوع بخاریها درصدی بالا و حتی نزدیک به ۱۰۰ درصد از انرژی دریافتی را به انرژی گرمایی تبدیل میکنند، قابلیت کمتری در تولید گرما دارند. به علت گران بودن انرژی برق، بخاریهای برقی هزینه به کارگیری بالاتری خواهند داشت. به همین علت در صورت استفاده از بخاریهای برقی به صورت تمام وقت ممکن است افزایش هزینه قبض برق مواجه شوید.
تفاوت گرمایش با گاز و برق
در مورد گرم کردن آبگرمکن باید گفت که بین گرمایش با گاز و برق تفاوتهایی وجود دارد. آن دسته از ساختمانهایی که فاقد مخزن ذخیره آب گرم هستند، معمولاً از دیگ بخار گازی برای گرم کردن آب استفاده میکنند. هنگامی که شما شیر آبگرمکن را روشن میکنید، آبگرمکن شروع به کارکرده و باعث گرم شدن آب میشود. در برخی از ساختمانهای دیگر نیز از انرژی برق برای گرم کردن آب استفاده میشود. همچنین با استفاده از وسیلههایی مانند دیگ بخار برقی یا دوش برقی میتوان آب را گرم کرد.
در برخی از ساختمانهای دیگر، دیگهای بخار گازی یا برقی آب داغ را به درون مخزن ذخیرهسازی انتقال میدهند. این مخزن معمولاً دارای یک عنصر الکتریکی شبیه به یک کتری بزرگ است. این بخاری غوطه ور یا هیتر ایمرسیون به منظور تامین گرمای پشتیبان برای سیستم گازی مورد استفاده قرار میگیرد. با این حال باید گفت که این سیستم میتواند تمام آب گرم ساختمان را بدون نیاز به دیگ بخار تامین کند.
امروزه سیستمهای گرمایشی گازی و برقی در آشپزخانهها نیز استفاده میشود. شما میتوانید از اجاق گازی یا اجاق برقی برای پخت و پز استفاده کنید. استفاده از اجاقهای گازی در آشپزخانه کاربرد بیشتری دارد. با این حال برخی از کاربران ترجیح میدهند به دلیل راحتی استفاده از اجاق برقی و تمیز کردن ساده آن، ترجیح میدهند از اجاقهای برقی هنگام آشپزی استفاده کنند.
پمپهای حرارتی یکی از پرکاربردترین سیستمهای گرمایشی در ساختمانهای مختلف به شمار میآیند. این سیستمهای گرمایشی را میتوان به صورت پمپهای حرارتی گازی یا پمپهای حرارتی برقی تهیه کرد.
پمپ حرارتی
در مورد تفاوت گرمایش با گاز و برق لازم است که به بررسی سیستمهای پمپهای حرارتی نیز بپردازیم. این نوع سیستمهای گرمایشی در ۲ نوع پمپهای حرارتی منبع زمینیGSHP و پمپهای حرارتی منبع هوا ASHP وجود دارند. پمپهای حرارتی گرما را مستقیم از زمین یا هوای بیرون دریافت میکنند و آن را به داخل فضای داخلی ساختمان انتقال میدهند. در مورد نحوه کار پمپهای حرارتی میتوان گفت که این سیستمهای گرمایشی مانند یخچالی کار میکنند که برعکس عمل میکند. از آنجا که در پمپهای حرارتی گرما از طریق جابجایی انتقال داده میشود و در واقع تولید نمیگردد، به انرژی بسیار کمتری برای تامین گرمایش نیاز است.
سیستم پمپ حرارتی میتواند آب گرم را نیز تامین کند. اما از آنجا که فناوری پمپ حرارتی در دماهای پایین بهتر کار میکند، برای دریافت آب گرم از این نوع سیستمها اغلب به مخزن آب گرم بزرگتری نیاز خواهید داشت.
گزینه دیگر پمپهای حرارتی، یک سیستم ترکیبی است. سیستمهای ترکیبی که با عنوان پمپهای حرارتی هیبریدی شناخته میشوند با ترکیب یک پمپ حرارتی با دیگ بخار معمولی گازی، ال پی جی، یا نفتی کار میکنند. این سیستمهای گرمایشی بهترین فناوریهای قدیمی و جدید را با یکدیگر ترکیب مینمایند. بنابراین پمپ حرارتی هیبرید میتواند گرمایش بیشتری را تولید کند. از پمپهای حرارتی هیبریدی میتوان برای گرم کردن هوا و همچنین آب استفاده کرد. هنگامی که هوا بیش از اندازه سرد شود برای گرم نگه داشتن ساختمان دیگ بخار شروع به کار میکند و گرمای مورد نیاز را تامین مینماید.
هنگامی که به تامین گرمایش ساختمان مورد نظر خود فکر میکنید، تنها نباید تفاوت تامین گرمایش با گاز و برق را در نظر بگیرید. شما علاوه بر نحوه تولید گرما باید به شیوه توزیع آن در فضای داخلی ساختمان نیز توجه داشته باشید. چند روش متفاوت برای توضیح گرمای تولید شده توسط بخاریهای برقی و گازی در محیط ساختمان وجود دارد.
یکی از روشهای رایج انتقال و توزیع گرما در اتاقهای یک ساختمان استفاده از رادیاتورها است. رادیاتورها در اندازهها و شکلهای گوناگون ساخته میشوند. آنچه که معمولاً در رادیاتورها مشترک است این است که آنها معمولاً پنلهای فلزی پر از آب و متصل به سیستم گرمایش مرکزی هستند. معمولاً سیستم گرمایشی مرکزی به کار رفته در رادیاتورها به منظور مقرون صرفه بودن با سوخت گاز کار میکند. اما رادیاتورهای برقی اغلب به صورت واحدهای مستقل ساخته میشوند و میتوان آنها را در هر اتاق از ساختمان به پریز برق وصل کرده و از انرژی گرمایشی آنها بهره برد. معمولاً رادیاتورهای برقی قابلیت جابجایی و حمل و نقل آسانی دارند و این ویژگی آنها را به سیستمهای گرمایشی جانبی ایدهآلی تبدیل میکند.
بخاریهای ذخیرهساز نیز نوعی رادیاتور برقی هستند. این نوع بخاریها از انواع خاصی از آجرها مانند خاک رس ساخته شدهاند و قابلیت ذخیره حجم زیادی از گرما را دارند. بنابراین بخاری گرما را ذخیره کرده و سپس به تدریج آن را آزاد میکند.
گرمایش از کف
سیستمهای گرمایش از کف را نیز میتوان به صورت سیستمهای گازی یا برقی تهیه کرد. این سیستمها انرژی لازم برای تولید گرما را از انرژی برق یا سوخت گاز به دست میآورند. سیستمهای گرمایش از کف دارای یکسری لوله یا عناصر گرمایش الکتریکی هستند که در زیر کف اتاق نصب میشوند. در یک سیستم گرمایش از کف مبتنی بر آب، گرمای مورد نیاز از طریق طیف وسیعی از منابع مانند دیگ بخار یا پمپ حرارتی تولید میشود. سیستمهای گرمایش الکتریکی میتوانند گرمای بسیار سریعی را تولید کنند. چرا که عناصر گرمایشی الکتریکی هنگام روشن شدن سیستم، به راحتی و به سرعت گرم میشوند. سیستمهای گرمایش از کف این مزیت را دارند که سطح وسیعی از ساختمان را پوشش میدهند. این ویژگی باعث میشود که سیستم گرمایش از کف برای پمپهای حرارتی بسیار مناسب باشد. چراکه پمپهای حرارتی در تامین گرمای کم و پایدار کاربرد بیشتری دارند.
یکی از مهمترین مسائلی که در مورد تفاوت گرمایش با گاز و برق باید به آن توجه کنید، تاثیر هر کدام از آنها بر محیط زیست است. باید بدانید که گاز یک سوخت فسیلی است. بنابراین سوزاندن آن برای تولید گرما باعث آزاد شدن گاز سمی و مضر دی اکسید کربن در جو میشود. علاوه بر تامین گرمایش در بخاریها، سوخت گاز به عنوان منبع تامین انرژی در اتومبیلها و هواپیماها و دستگاههای صنعتی به کار برده میشود که این امر آسیب زیادی به محیط زیست وارد میکند. با این حال باید بدانید که استفاده از انرژی برق برای تامین گرمایش نیز میتواند به انتشار گاز دی اکسید کربن کمک کند. چرا که هنوز هم حداقل برای تولید ۴۰ درصد برق مورد نیاز، از گاز استفاده میشود. اما خبر خوب این است که امروزه برای تولید برق از انرژیهای تجدید پذیر مانند انرژی خورشید و باد برق استفاده میشود و این امر تاثیر زیادی در حفاظت از محیط زیست و حفظ آن دارد.
شرکت گرما سرد عرضه کنندهی انواع هیتر گازی و برقی و سیستمهای گرمایشی تجاری و صنعتی است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تفاوت گرمایش با گاز و برق و انواع سیستمهای گرمایشی صنعتی، ویژگیها، مزایا و معایب، و کاربردهای منحصر به فرد هر کدام از آنها میتوانید با کارشناسان و مسئولان فروش شرکت گرما سرد تماس حاصل فرمایید.
منبع: edfenergy